Burn-out is een toestand van fysieke en/of mentale uitputting, vaak na een jarenlange periode van stress. Deze stress blijft echter meestal onzichtbaar voor de persoon die eronder lijdt en dus ook vaak voor zijn/haar omgeving. We kunnen namelijk veel druk aan voordat we letterlijk “uit”vallen. En dan krijg je situaties waarbij mensen plotseling “crashen” en zichzelf hierover verbazen. Dit maakt het moeilijk voor de persoon die crasht om zijn/haar situatie te begrijpen en meer nog, te aanvaarden.
De kenmerken van een burn-out
Voor de partner van deze personen is het vaak nog moeilijker om te begrijpen wat er juist allemaal met zijn/haar geliefde gebeurt. De gevolgen van een burn-out zijn dan ook zeer ingrijpend: de persoon in kwestie voelt zich vaak mislukt, schuldig, lusteloos, vergeetachtig, prikkelbaar, emotioneel. Hij/zij lijkt helemaal niet meer zichzelf te zijn en loopt vaak dagen te piekeren over wat er met hem/haar gebeurd is en hoe hij/zij uit deze impasse kan geraken. Dit gaat gepaard met heel wat twijfels en dit zijn vaak niet alleen twijfels over zichzelf.
Personen in een burn-out stellen ook vaak hun werk- en privéomgeving in vraag. Ze zoeken halsstarrig naar een houvast maar lijken die volledig kwijt te zijn en als gevolg gaan ze zich afvragen wat er in hun omgeving moet veranderen om die houvast terug te vinden. Dit gaat met ups en downs. De ene dag voelen ze zich redelijk goed en opgewekt. De andere dag voelen ze zich neerslachtig en ontzettend moe. Als partner van iemand in een burn-out is het vaak zeer moeilijk om te vatten wat er aan de hand is en hoe hij/zij hier het best mee kan omgaan.
Hoe omgaan met je partner in burn-out?
Wat mij betreft is er maar 1 sleutelwoord en dat is MEDELEVEN. Je kan het best zoveel mogelijk trachten mee te gaan op die golf van ups en downs. Heel veel geduld hebben en vooral ontzettend veel begrip. Neen, burn-out is geen aanstellerij, ook al lijkt het soms alsof de persoon in kwestie helemaal niets mankeert. Enkele minuten later kan dezelfde persoon plots om geen reden in tranen uitbarsten. Hij/zij heeft echt jouw steun nodig en dient het gevoel te hebben dat jij hem/haar au sérieux neemt en begrijpt.
Informeer je over stress en burn-out
Het is dan ook zeker nuttig om jezelf via verschillende kanalen te informeren over de symptomen en gevolgen van langdurige stress en burn-out/bore-out. Zo ga je makkelijker bepaalde zaken in het gedrag van je partner herkennen en kan je ze ook een plaats geven. Ik nodig mijn coachees trouwens heel vaak uit om hun partner ook eens mee te brengen. Toch gebeurt dit slechts zelden. Wellicht komt dit voort vanuit het feit dat de persoon in kwestie zich schaamt voor zijn/haar situatie t.o.v. de partner of vanuit het feit dat de partner zelf de ernst van de zaak niet onder ogen ziet. Nochtans kan de gepaste steun van de partner het herstelproces na een burn-out aanzienlijk versnellen.
Geduld is een schone zaak
Anderzijds dien je als partner echt geduld te hebben en geen wonderen te verwachten. Een echte burn-out duurt namelijk vaak 1 jaar of langer. Het herstel voltrekt zich meestal via hele kleine stapjes. Indien je je partner echter zowel fysisch als mentaal ondersteunt door te helpen met de kleine dingen en een luisterend oor te zijn, dan wordt hij/zij zeker sneller terug de oude. Ik ben er zelfs van overtuigd dat een relatie hier sterker kan uit komen.
Heb je een partner in een burn-out en wil je hier graag eens in vertrouwen over praten? Aarzel dan niet om ons te contacteren.
Comments