top of page
Foto van schrijverElfi Strackx

Aan het werk als 50-plusser

Bijgewerkt op: 27 jan. 2020

50-pluuser

Hoewel discriminatie op basis van leeftijd uit den boze is, is het als vijftigplusser vaak moeilijker om een nieuwe job te vinden. Nochtans hoeft dit echt niet zo te zijn. Als vijftigplusser kan je namelijk heel wat troeven uitspelen t.o.v. de jongere generatie werknemers.

Ik merk echter dat vijftigplussers dit niet altijd doen. Integendeel. Ik stel soms vast dat ze zich teveel laten meeslepen in een soort negatieve overtuiging en dan dingen denken zoals: “Niemand zit nog op mij te wachten.”, “Niemand wil mij nog betalen.”, “Ik ben te oud om nog iets nieuws aan te leren”, “Ik heb niet dezelfde sollicitatievaardigheden als de jongere werknemers” enz. Het probleem is dat hun vrees - vanuit deze negatieve ingesteldheid - vaak waarheid wordt. Je kan je inbeelden dat je – als je met deze mindset op sollicitatiegesprek gaat – je niet dezelfde positieve uitstraling hebt als jouw leeftijdsgenoot die zich wél met een optimistische geest op de arbeidsmarkt begeeft.

Vijf tips om als vijftigplusser makkelijker werk te vinden

Ik wil vijftigplussers dan ook uitnodigen om met een positieve overtuiging te solliciteren. En om hun troeven naar voor te brengen in plaats van hun twijfels. Hier volgen een aantal waardevolle tips:

1. Focus op je kennis en ervaring

Als vijftigplusser is de kennis en ervaring die je door de jaren heen hebt opgebouwd een absoluut voordeel. Maak hier gebruik van en breng dit duidelijk naar voren, zowel in je motivatiebrief als tijdens het sollicitatiegesprek. Je hoeft echt niet te bescheiden te zijn en je mag dit gerust extra in de verf zetten. Staaf je kennis en ervaring ook door concrete voorbeelden te geven van zaken die je gerealiseerd hebt en problemen die je hebt opgelost.

2. Leg de nadruk op je stabiliteit

Meestal veranderen vijftigplussers niet meer zo vaak van job als de jongere generatie. Dit heeft vaak te maken met het feit dat ze veel beter weten wat ze willen en waar ze goed in zijn. Daarnaast vinden vijftigplussers jobzekerheid meestal ook belangrijker dan jongere werknemers. Maak dan ook duidelijk aan je potentiële werkgever dat ze op langere termijn op jou kunnen rekenen als ze met jou in zee gaan. Het idee fixe dat vijftigplussers makkelijker sukkelen met hun gezondheid gaat mijns inziens niet op. “Iedereen” kan ziek worden, een ongeval meemaken of in een burn-out terechtkomen. Dit geldt voor jong en oud.

3. Benut je netwerk

Door de jaren ervaring die je hebt opgebouwd beschik je ongetwijfeld over een breed en sterk netwerk van mensen die jou kennen en in jou geloven. Zij zullen jou ook met veel plezier helpen om jou aan te prijzen bij bedrijven die in eerste instantie misschien niet zo enthousiast zijn om een vijftigplusser uit te nodigen voor een gesprek. Het is algemeen bekend dat “een derde” iemand beter kan verkopen dan die persoon zelf. Dus maak hier gebruik van. Schrijf eens alle mensen op die je van dichtbij of van ver kent en praat met hen over de nieuwe job die je ambieert. Zij zullen met plezier een goed woordje voor je doen binnen hun eigen professionele netwerk.

Probeer ook online aanwezig te zijn. Sociale media zijn namelijk een belangrijk rekruteringskanaal geworden. Linked In is mijns inziens de beste tool op dit vlak. Je kan redelijk eenvoudig en volledig gratis een profiel aanmaken op Linked In en mensen uit jouw professionele netwerk uitnodigen om met jou te linken.

4. Geloof in jezelf

Deze titelkop klinkt misschien ietwat cliché, maar ik merk dat vijftigplussers vaak makkelijker aan zichzelf twijfelen. Dit hangt soms samen met kleine zaken die ze bij zichzelf vaststellen, zoals eens wat vermoeid, verstrooid of vergeetachtig zijn en hierdoor soms een tikkeltje trager werken. Ten eerste is vermoeidheid niet leeftijdsgebonden. Vraag maar aan mensen met jonge kinderen. Ten tweede betekent een tijdelijke vermoeidheid niet dat je je job niet meer goed doet. Bovendien wordt dit ruimschoots gecompenseerd door jouw brede ervaring en inzichten… kwaliteiten die jongere mensen missen!

5. Toon je gedrevenheid en motivatie

Het is niet om je al 30 jaar professioneel actief bent dat je minder gemotiveerd bent. Integendeel, ik merk dat heel wat vijftigplussers met heel veel plezier gaan werken. Vaak heeft dit te maken met het feit dat ze al een tijdje een job doen die echt bij hen past en die ze dan ook graag doen. Dit in tegenstelling tot de jongere generatie, die soms nog meer “zoekend” is op dat vlak. Sommigen zijn zelfs vastberaden om nog verder werken nadat ze de pensioenleeftijd bereikt hebben.

Maak je motivatie dan ook zeer duidelijk aan je potentiële werkgever. Toon je gedrevenheid door alle zaken op te sommen waarmee je, zowel professioneel als privé, actief bezig bent. Als je eventueel overweegt om nog langer door te werken na jouw pensioenleeftijd, maak dit dan ook kenbaar. Je doet best nog geen concrete beloftes op dit vlak maar je kan wel zeggen dat, als je je job zo graag blijft doen en in goede gezondheid blijft, je met plezier nog wat langer aan de slag blijft.

Motivatie en gedrevenheid zijn aspecten die je ook non-verbaal kan uitstralen. Dit doe je door een actieve houding aan te nemen en geïnteresseerd en geboeid te praten over je werk en je hobby’s.

Last but not least: gooi al die vooroordelen overboord, wees jezelf en ga ervoor!

Als je het gevoel hebt dat je als vijftigplusser wat ondersteuning kan gebruiken op loopbaanvlak, aarzel dan niet om je te laten bijstaan door een erkend loopbaancoach. Dankzij het systeem van de loopbaancheque betaal je slechts 40,00 EUR voor 4u loopbaanbegeleiding. Aarzel niet om één van onze loopbaancoaches te contacteren voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

65 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page